fbpx
banner tpe espa

Συμβουλές στους μαθητές για διαχείριση του χρόνου στις διακοπές των Χριστουγέννων!

.jpg

Κοινοποιήστε

Το Φροντιστήριο «Άνοδος» σε συνεργασία με την «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» συμβουλεύουν τους μαθητές πώς να διαχειριστούν το χρόνο τους στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μαθητές μόλις μπουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο; Μα, να κοιτάξουν πότε πέφτουν τα Χριστούγεννα. Ποια ημέρα δηλαδή, για να ξέρουν πόσες ήμερες διακοπών έχουν! Διότι οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι το πιο ιερό πράγμα για έναν μαθητή. Μπορεί να είναι και πάνω από 15 ημέρες, συνδέονται με απίστευτο χαλάρωμα και γενικώς, με τη διάθεση να μην κάνουν τίποτε! Καλώς ή κακώς, οι καθηγητές, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δίνουν στους μαθητές αρκετές εργασίες, καθώς το δεκαπενθήμερο των διακοπών είναι αρκετός καιρός για διάβασμα και επαναλήψεις.

Αρκετοί μαθητές εκείνες τις ημέρες αφήνουν το διάβασμα στην άκρη για να ξεκουραστούν, είναι όλη μέρα έξω, ασχολούνται με υπολογιστές και tablets και πλέον το κινητό γίνεται προέκταση του χεριού τους. Καλό είναι να μην αφήσετε το διάβασμα για την τελευταία μέρα των διακοπών γιατί μόνο άγχος θα σας προκαλέσει. Μπορείτε όμως να χαλαρώσετε λιγάκι και να κάνετε διακοπές και διάβασμα μαζί, αρκεί να μην ξεφύγετε…

Δείτε 4 tips που μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε οι μαθητές στο διάβασμά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων:

  1. Βάλτε ένα πρόγραμμα ξεκινώντας από το πρωί.

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να οργανώσετε το διάβασμά σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να έχετε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας που οι φίλοι σας ή η σχέση σας θα έχουν κι αυτοί χρόνο. Μην αφήνετε την ημέρα να περνάει, και κάποια στιγμή το απογευματάκι που θα είστε χαλαροί να βάλετε μπροστά το διάβασμα. Τότε είναι που ξεκινούν οι ταινίες που ίσως να θέλετε να παρακολουθήσετε, οι συγγενείς να καταφθάνουν στο σπίτι για επίσκεψη κλπ. Ξεκινήστε νωρίς, για να τελειώσετε και νωρίς.

  1. Ρυθμίστε τις ώρες του διαβάσματος.

Προτιμήστε τις πρωινές ώρες, έτσι ώστε να σας μένει ελεύθερο το απόγευμα. Με λίγα λόγια, το πρωινό διάβασμα, όταν το μυαλό σας είναι ξεκούραστο, οι «μπαταρίες» σας γεμάτες, κι ίσως οι φίλοι σας να κοιμούνται ακόμα ή να διαβάζουν, είναι το πιο αποτελεσματικό. Έχετε τη δυνατότητα να αποδώσετε καλύτερα και να βγάλετε πολλή περισσότερη ύλη απ’ ότι τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες. Επίσης, το πιο πιθανό είναι ότι το πρωί δε θα σας ενοχλήσουν/διακόψουν οι φίλοι ή οι γονείς σας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείτε από το απόγευμα και μετά να κάνετε όλα αυτά που θέλετε χωρίς να έχετε το άγχος του διαβάσματος και πόσο μάλλον τη γκρίνια της μαμάς.

  1. Καταμερίστε την ύλη σας σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και από λίγο.

Όταν θα ξεκινήσετε να διαβάζετε, αυτό δε σημαίνει ότι πάτε να τρέξετε μαραθώνιο διαβάσματος. Από λίγο κάθε φορά, σε συγκεκριμένη ώρα που ξέρετε ότι είστε πιο αποδοτικοί για το κάθε μάθημα, θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη πιο σημαντικό να χρονομετρείτε πόσο χρόνο καθαρού διαβάσματος αφιερώσατε και πόση ύλη βγάλατε. Έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε την επόμενη μέρα που θα κάτσετε να διαβάσετε το ίδιο μάθημα, περίπου πόσο χρόνο θα χρειαστείτε, και να προγραμματίσετε την ημέρα σας και τον ελεύθερό σας χρόνο με βάση αυτό.

4.Μέσα στο Σαββατοκύριακο ρίξτε όσο περισσότερο διάβασμα μπορείτε, ώστε την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων απλά να… μην κάνετε τίποτε!

Τα Σαββατοκύριακα μέσα στις γιορτές είναι ταυτόχρονα παγίδα και ευκαιρία για εσάς. Αξιοποιήστε το χρόνο που θα έχετε (αν δεν είναι παραμονή ή ανήμερα Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς) διαβάζοντας λίγο παραπάνω ώστε να μπορείτε να έχετε τις σημαντικές αυτές ελεύθερες να τις περάσετε όπως θέλετε, κάνοντας ότι θέλετε. Φτιάξτε ένα μικρό πλάνο για την ύλη που θέλετε να έχετε βγάλει μέσα στο Σαβ/κο για το κάθε μάθημα και επιβραβεύστε τον εαυτό σας με μια πολύ καλή έξοδο με τους φίλους σας, εφόσον καταφέρετε να πιάσετε το στόχο σας.

Η διεύθυνση και οι καθηγητές του φροντιστηρίου «Άνοδος» σας εύχονται

Χρόνια Πολλά

και

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

Σχετικά Άρθρα