fbpx
banner tpe espa

Το Νέο Σύστημα Πρόσβασης όπως ψηφίστηκε 29-04-2019

voulimesa antigrafo 3 thumb large

Κοινοποιήστε

Με το νέο νόμο για την εκπαίδευση, που ψηφίστηκε στις 23/4/19, καθορίστηκε και ο νέος τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ισχύσει από την ερχόμενη περίοδο, δηλαδή αφορά στους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τους νεότερους.

Θα υπάρχουν τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού -Επιστημονικά Πεδία με τα εξής πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα:

Ανθρωπιστικών Σπουδών (Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία).

Θετικών Σπουδών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).

Σπουδών Υγείας (Φυσική, Χημεία, Βιολογία).

Σπουδών Οικονομίας – Πληροφορικής (Μαθηματικά, Οικονομία-Κοινωνία, ΑΕΠΠ).

Σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού θα εξετάζεται και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Δε θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας. Όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα. Ειδικά για την πρώτη χρονιά, δε θα υπολογίζεται ο Βαθμός του Απολυτηρίου στο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης. Έτσι το κάθε μάθημα θα έχει βαρύτητα 25%.

Από τις πανελλαδικές του 2021 θα υπολογίζεται και ο Βαθμός του Απολυτηρίου σε ποσοστό 10% στο βαθμό πρόσβασης. Οπότε το καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα έχει βαρύτητα 22,5%.

O κάθε μαθητής θα έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που έχει επιλέξει. Καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα 2ο Επιστημονικό Πεδίο, με την εξέταση σε ένα 5ο μάθημα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος πρόσβασης είναι ο ετήσιος διαχωρισμός των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:
Σε Τμήματα Πρόσβασης μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων (ΤΠΠΕ) ή ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα οποία αναμένεται να ενταχθούν τα τμήματα και οι σχολές υψηλής και μεσαίας ζήτησης και

Σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα οποία αναμένεται να ενταχθούν τα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Σημειώνεται ότι για όλα τα τμήματα και τις σχολές ενστόλων απαιτούνται πανελλαδικές εξετάσεις.

Η διαδικασία επιλογής τρόπου πρόσβασης και επιλογής τμήματος διακρίνεται σε 3 φάσεις:

ΦΑΣΗ 1: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 1ου ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ (Α’ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ)

Με το νέο σύστημα οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να συμπληρώσουν την Α’ Δήλωση Προτίμησης, με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Η δήλωση αυτή ονομάζεται “Α΄ Δήλωση για τα ΤΕΠ”. Η δήλωση αυτή θα γίνεται:
Για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Γ’ Λυκείου, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019.

Για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β’ Λυκείου και τους νεότερους, μέχρι 30 Ιουνίου, της σχολικής χρονιάς που φοιτούν στη Β’ Λυκείου.

Όσοι μαθητές δεν υποβάλλουν την Α’ Δήλωση για τα ΤΕΠ, χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση τις αιτήσεις των μαθητών θα προκύπτουν 2 ομάδες τμημάτων:
Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ) ή ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, δηλαδή τα τμήματα στα οποία οι προτιμήσεις ξεπερνούν τον αριθμό εισακτέων.

Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, δηλαδή τα τμήματα στα οποία οι προτιμήσεις είναι ίσες ή λιγότερες από τον αριθμό εισακτέων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του “πρώτου” μηχανογραφικού, οι μαθητές θα ενημερώνονται για το ποιες από τις προτιμήσεις τους αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ.

Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν δηλώσεις υποψηφίων στις οποίες:

(1) Όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.
(2) Θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,

Το περιεχόμενο της Α’ Δήλωσης για τα ΤΕΠ:

– ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, για το εάν ο μαθητής θα δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις ή όχι και για το ποια τμήματα θα επιλέξει τελικά, εάν δώσει πανελλαδικές.

– ΕΧΕΙ ΔΕΥΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, για τους μαθητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, σε κάποιο τμήμα χωρίς πανελλαδικές. Οι μαθητές αυτοί, θα μπορούν να εισαχθούν μόνο σε τμήματα (που τελικά θα χαρακτηριστούν ΤΕΠ) και τα οποία έχουν δηλώσει στην Α’ Δήλωση.

Μετά την Α’ Δήλωση για τα ΤΕΠ, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΠ που δεν έχουν δηλώσει.

ΦΑΣΗ 2: ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ή ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΤΕΠ

Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου:

(1) Οι μαθητές που είχαν δηλώσει μόνο τμήματα είναι ΤΠΠΕ θα κάνουν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις.
(2) Οι μαθητές που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ δήλωσή τους ένα τουλάχιστον ΤΕΠ, θα δηλώνουν εάν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή εάν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ Δήλωση. Η επιβεβαίωση αυτή είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ. Μετά την οριστικοποίηση του Φεβρουαρίου (ή Μαρτίου) δε μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω αλλαγή (για τους μαθητές που επιθυμούν ελεύθερη πρόσβαση).

Έτσι, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί:

(α) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου ή

(β) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει.

Στα τμήματα που είναι ΤΕΠ και απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος ή πρακτικής δοκιμασίας και βαθμό μεγαλύτερο του 10 (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.) η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο μέσω πανελλαδικών και για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει την εισαγωγή τους χωρίς εξετάσεις.

Όσες θέσεις των τμημάτων που θα χαρακτηριστούν ΤΕΠ δεν καλυφθούν από υποψηφίους που θα επιλέξουν την εγγραφή τους χωρίς πανελλαδικές, θα είναι διαθέσιμες για τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΦΑΣΗ 3: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ & ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Οι μαθητές που επέλεξαν τις πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους θα πρέπει (τον Ιούλιο) να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ασχέτως του ποια τμήματα δήλωσαν στην Α’ Δήλωση και θα εισαχθούν σε αυτά, με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει στο τωρινό σύστημα εισαγωγής.

Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και σήμερα. Επίσης θα εξακολουθήσει να ισχύει η δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού για δύο χρονιές μετά την εξέταση στις πανελλαδικές με την κατηγορία του 10%.

Σχετικά Άρθρα